Programul SMART: metodologie, format și idei de acțiune
Foto: @Teleskop

Un articol publicat de Monica Mocanu în

Programul SMART: metodologie, format și idei de acțiune

În acest document sunt disponibile informații pentru școlile care doresc să folosească programul SMART. Câteva idei de acțiune la final.

Dacă aveți întrebări care nu își găsesc aici răspunsul, ne puteți scrie la [email protected] și vă vom răspunde rapid. 

Obiective: Sesiunile/lecțiile din programul SMART au ca obiectiv informarea elevilor pentru a conștientiza situațiile de risc, pentru a putea solicita ajutor și (atunci când este posibil în siguranță) pentru a acorda sprijin. Lecțiile despre sănătate sunt despre identificarea unor rutine sănătoase, importante pentru o viață bună și echilibrată.

Temele/Subiectele sunt adaptate vârstei și au ca rol să genereze informare, încredere, reflecție. Subiecte despre siguranță și despre rutine sănătoase sunt recomandate pentru Consiliere și orientare și pentru Școala Altfel, atât la gimnaziu cât și la liceu. Programul SMART vine în sprijinul școlilor cu resurse validate de un departament specializat, în regim de resurse deschise (gratuit).

Sunt disponibile pentru fiecare lecție:

  • Un chestionar instalat în platforma Teleskop
  • Un slide informativ construit de Public Health (disponibil prin director sau direct de pe blog)
Școlile/liceele care doresc să se înscrie si să consulte acordul de parteneriat, o pot face aici. Programul este destinat atât gimnaziilor și liceelor din România, dar și școlilor doritoare din Republica Moldova.

Metodologie (se va regăsi în anexa la contract)

Format: Orele de Dirigenție din programul SMART nu au nevoie de lucruri speciale. Moderarea unui dialog cu elevii este una din metodele cele mai întâlnite/practicate în orele de dirigenție. Și, am putea spune, una din cele mai simpatizate de elevi, aceștia apreciază discuțiile deschise în care învață lucruri pentru viața reală. Formatul lecției are la start un chestionar dedicat lecției (se generează un link din contul Teleskop al dirigintelui/directorului și se transmite elevilor pentru a îl completa). Apoi dirigintele construiește/deschide/moderează un dialog, având ca suport rezultatele chestionarului și slide-ul informativ disponibil. O sesiune poate dura aprox. 30-40 minute (din care 3-5 minute la început completarea chestionarului).

Recomandări generale: E important ca profesorul să aprecieze participarea benevolă a elevilor și să selecteze în dezbatere răspunsurile relevante pentru obiectivele lecției. Se poate începe cu discutarea răspunsurilor de tip cantitativ (procente), cu mențiunea că nu există răspunsuri greșite, ci există mai degrabă locuri de unde putem începe un dialog. Spre exemplu, dacă elevii menționează că 70% din ei nu au purtat centură de siguranță pe locurile din spate ale mașinilor, e bine să nu fim acuzatori sau ironici, ci deschiși/clarificatori. Răspunsurile deschise sunt dedicate în principal privirii profesorului (nu e nevoie să fie expuse pe un ecran), dar și de aici profesorul poate selecta câteva idei utile discuției. Aceste recomandări generale reprezintă abilități de bază ale unui profesor de liceu și gimnaziu.

Formulare cu scop educațional: Profesorii și directorii folosesc curent în activitatea școlară formulare cu răspunsuri anonime, utilizarea acestora fiind reglementată și prevăzută de metodologii referitoare la preluarea satisfacției beneficiarilor, a stării de bine, pentru siguranța în școală, dar și pentru formulare de feedback, exit sau evaluări formative. Platforma Teleskop are asigurate standardele necesare de confidențialitate și protecție a datelor. Răspunsurile elevilor sunt anonime, benevole, iar chestionarele Teleskop nu colectează niciun fel de date personale și niciun fel de date de identificare ale device-ului. Nu în ultimul rând, chestionarele SMART au fost testate înainte de instalare și au fost construite pentru a putea fi interpretate cu ușurință de către profesori. Sunt marcate în platformă cu acronimul SMART

Idei de acțiune pentru o școală.

  • Programul SMART poate fi activat/pilotat cu una sau mai multe lecții. Pentru început sunt disponibile două lecții, despre Siguranța în trafic și despre Protocolul FAST în caz de AVC. Vor urma și alte lecții.
  • Ritmul de efectuare a lecțiilor poate fi la alegerea dirigintilor sau pot fi făcute mini-campanii unitare (conceptul de eficacitate colectivă)*
  • Directorul/o persoana delegată/ se poate implica în diverse feluri: (poate genera un link pentru toată școala, câte un link pe nivel, sau câte un link pe fiecare clasă) și apoi transmite diriginților rezultatele și slide-urile.
  • Directorul poate transmite, de asemenea, invitație profesorilor diriginți pentru a-si activa benevol conturi individuale Teleskop (cu formularele SMART preinstalate).
  • Școala va putea să măsoare cu ușurință, în timp, impactul. Cu zero birocrație.
  • Dacă elevii nu au permisiunea de a avea telefoane la școală, pot primi acasă chestionarul înainte de ora de dirigenție (sau pot discuta doar pe baza întrebărilor, pentru început).
  • Suplimentar, în Teleskop poate fi activat și un modul de tip Assist AI pentru sprijin în interpretarea răspunsurilor și pentru recomandări de acțiune în viitor, antrenând și elevii în a vedea cum arată interpretarea unor date și adresarea de întrebări relevante.
  • Pentru continuarea cu cursuri practice de prim-ajutor, școala poate apela ca și până acum oricând la parteneriate cu servicii specializate. (SMART NU este program de cursuri practice, ci e program de informare și conștientizare)

Dincolo de efectele imediate de informare a elevilor (dar și a profesorilor și chiar părinților), programul SMART poate duce la 

  • Încredere mai mare între profesori - elevi - părinți
  • Măsurarea impactului
  • Acțiuni pro-active pentru rutine sănătoase 
  • Pe termen mediu/lung, o comunitate locală mai sigură și mai coezivă
  • Mai mare încredere în rolul educației și al școlii, într-o lume imprevizibilă
  • În timp, încurajarea mai multor tineri să devină profesori:) într-un cadru în care relațiile de colaborare sunt întărite.

Facem mențiunea că Teleskop și Public Health au informat Ministerul Educației și Cercetării asupra metodologiei acestui program (ca și Ministerul Educației din Republica Moldova, unde școlile pot să aplice, cu aceeași metodologie și în regim de resurse deschise).

Școlile/liceele care doresc să se înscrie si să consulte acordul de parteneriat, o pot face aici. Programul este destinat atât gimnaziilor și liceelor din România, dar și școlilor doritoare din Republica Moldova.

La final, două mențiuni:

Ce este conceptul de eficacitate colectivă? Atunci când membrii unei comunități profesionale acționează împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv (oricât de mic), acțiunea colectivă are semnificativ mai mult impact/eficacitate decât acțiunile individuale, luate separat. În plus, SMART poate încuraja practici colaborative între profesori, atât informale - prin discuții colegiale în cancelarie, cât și prin sesiuni dedicate sau mini-cercetări în echipe multi-disciplinare.

De ce se numește SMART acest program? Pentru că o acțiune de dorit într-o situație de criză este o acțiune  informată, calmă, promptă - SMART. Aducem în atenția elevilor că în situații critice este de preferat ca persoanele, adulți și copii deopotrivă, să acționeze fără panică, pe baza unor protocoale. Această conștientizare este prezentă și acum în dialogurile profesorilor cu elevii, în exercițiile de reacție la incendii sau la cutremur sau în discuțiile informale. Programul SMART extinde informarea la o diversitate mai mare de situații concrete, cu o mai mare eficacitate, spunând, în fond, că acțiunile responsabile merită practicate și valorizate. 

Cele doua slide-uri se pot descărca din comunicatul de lansare.

Distribuie articolul

Dacă ți-a plăcut articolul, te rugăm să-l distribui pe rețelele sociale. Îți mulțumim.

Feedback clar și simplu la clasă.

Cu peste 2 milioane de răspunsuri și 7 100 de utilizatori, Teleskop este cea mai mare platformă de feedback pentru școli și profesori.