#tehnologiabatebirocrația
Photo: Jon Tyson/ Unsplash

Un articol publicat de Monica Mocanu în

#tehnologiabatebirocrația

de Monica Mocanu

(scrisoare destinată școlilor care doresc abonamentul Teleskop)

Domnule director, Doamnă director,
Îmi face plăcere să vă trimit descrierea Abonamentului Teleskop pentru școli.

Teleskop este o aplicație digitală independentă lansată în 2019 care ajută profesorii să preia date despre învățare. Abonamentul vine în întâmpinarea şcolilor care vor ca profesorii, diriginții și directorii să exerseze interpretarea rezultatelor şi să le transfere în decizii mai bune.

Teleskop are setate două categorii de formulare, în două categorii de conturi:

*Formularele de preluare a feedback-ului elevilor (instalate în conturile individuale de profesori, a căror utilizare rămâne în continuare gratuită. Orice profesor din România sau din Republica Moldova își poate face cont)

*Formularele de școală, instalate în contul instituțional/de școală activat prin abonament, pentru măsurare de indicatori necesari diriginților, (ex: stare de bine, autonomie în învățare, rutine comportamentale de studiu și timp liber ale elevilor)  

Ce pași face o școală?

Pasul 1: Directorul consultă contractul și după semnare școala devine școală beneficiară/abonată.

Pasul 2: Școala primește (pe o adresă indicată de dl/dna director) un cont instituțional din care directorul poate genera link-uri și poate descărca rapoarte.

Pasul 3: Școala primește un ghid de utilizare generală și poate începe.

Ce obține școala prin acest contract?

A. Pentru directori și diriginți. Directorul are acces din contul instituțional la formulare de măsurare de indicatori de învățare pentru elevii din școala dvs. Puteți aplica la toată școala, periodic, cu o metodologie simplă și rapidă, pentru a vedea cum arată (spre exemplu) starea de bine sau autonomia în învățare a elevilor. Durează câteva minute atât generarea linkului cât și aplicarea. După preluarea datelor, directorul obține rezultatele cantitative și calitative pe clase și ale întregii școli, iar fiecare diriginte poate primi rezultatele clasei proprii  dar și rezultatele globale ale școlii. Notă: în contul de director aveți instalat​ ​și formularul oficial al ME de final de semestru, care în continuare poate fi accesat gratuit de orice școală. Datele sunt confidențiale, doar deținătorul contului le poate vedea.

B. Pentru profesori: Aplicația e o soluție digitală de preluare rapidă a feedback-ului elevilor, care economisește timpul profesorilor, preia date în timp real și le arhivează în conturile individuale ale acestora (datele sunt confidențiale, doar deținătorii conturilor au acces la ele). În aplicație sunt disponibile formulare de feedback diversificate, scurte și ușor de integrat: la final de oră, la final de capitol, după evaluare, la final de semestru, pentru ciclul primar, ca și formularul oficial. Abonamentul aduce în plus profesorilor facilitatea de descărcare de rapoarte PDF pentru conturile individuale (în scop de auto-evaluare la final de an sau pentru discuții colegiale).

Bonus: Școlile abonate au acces la sesiuni de suport pentru diriginți/profesori, pentru a eficientiza preluarea și integrarea rezultatelor, pentru a schimba idei și bune practici. Vor avea loc pe zoom, iar din echipa de consultanți fac parte sociologi și practicieni precum Constantin Lomaca, Laura Borbe, Noëla Zaharia, George Matu. Intenționăm să organizăm si sesiuni dedicate feedback-ului elevilor și integrării acestuia. Datele întâlnirilor vor fi propuse/anunțate din timp, iar participarea este benevolă.

În acest semestru vom avea studii de caz pe trei formulare: autonomia în învățare, rutinele de timp liber și de studiu ale elevilor, ca și starea de bine elevi/profesori/părinți. Ele reprezintă un bun punct de pornire pentru activitatea de la clasă a diriginților, dar și  pentru practici unitare în școală, mai coerente și mai eficace. Tot în acest semestru vor fi dezvoltate noi formulare (inclusiv de tip exit tickets)

Am putea spune că prin Abonamentul Teleskop obțineți un GPS digital care vă da indicii asupra învățarii și relațiilor din comunitatea dvs și care vă susține într-o comunitate de exercițiu.

Prețul abonamentului este de 250 lei/luna/școală (inclus TVA), vă putem trimite contractul spre consultare.

Ne puteți adresa întrebări la [email protected] sau telefonic.

Cu prețuire,

Monica Mocanu

fondator Teleskop

0740042224

www.teleskop.ro

Notă: Nici o activitate propusă nu e obligatorie, fiecare școală abonată își poate lua din abonament cât dorește. Pentru măsurarea de indicatori e nevoie doar de activarea contului instituțional/de director. Școala poate încuraja profesorii să își creeze conturi individuale în aplicație pentru preluarea benevolă a feedback-ului elevilor (și poate să își activeze facilitatea de descărcarea de rapoarte PDF pentru toți profesorii). Prezentul contract este propus pe perioada acestui semestru​,​ putând fi prelungit la solicitarea școlii pe o perioadă mai lungă, pentru ca școala să își poată urmări rezultatele/ impactul acțiunilor întreprinse. Nu în ultimul rând, puteți folosi rezultatele şi în cadrul comisiilor de calitate din școală, ele putând reflecta nu doar obligații birocratice, ci date concrete și de folos. #tehnologiabatebirocratia


Teleskop este un proiect independent a cărui echipă e interesată continuu de feedback-ul utilizatorilor profesori/directori, de dezvoltarea de noi formulare și servicii, ca și de standarde înalte de confidențialitate și siguranță a datelor. Până în martie 2022 aplicația a preluat peste 2.000.000 de răspunsuri punctuale la formularele de feedback ale elevilor din România. Aplicația este disponibilă la www.teleskop.ro și pe Android și iOS.

Distribuie articolul

Dacă ți-a plăcut articolul, te rugăm să-l distribui pe rețelele sociale. Îți mulțumim.

Feedback clar și simplu la clasă.

Cu peste 2 milioane de răspunsuri și 7 100 de utilizatori, Teleskop este cea mai mare platformă de feedback pentru școli și profesori.