Despre forța și alchimia datelor în educație (aprilie 2021)
foto: Shutterstock

Un articol publicat de Monica Mocanu în

Despre forța și alchimia datelor în educație (aprilie 2021)

Anii 2020 și 2021 au pus la încercare sistemul educațional din România și din lume, iar tehnologia s-a dovedit un sprijin important. Zeci de platforme și aplicații au fost accesate pentru soluții de conectare, inovare sau arhivare. Zeci de mii de profesori au trebuit să se adapteze, să încerce, să izbutească, să rateze, să încerce din nou.

Tehnologia și digitalizarea în educație nu înseamnă doar utilizarea de instrumente și metode online, ci și căutarea de soluții de creștere organică a școlilor, care să genereze răspunsuri mai bune provocărilor cu care se confruntă sistemele de educație. Cum păstrăm standarde educaționale înalte? Cum rezolvăm mai simplu raportările și birocrația? Cum comunicăm mai bine cu această generație de adolescenți? Cum facem școala un loc plăcut și motivant pentru ei? Cum să vorbim aceeași limbă, elevi, profesori și părinți?

Cum poți răspunde acestor întrebări, ca director sau profesor, într-unul din cei mai dificili ani pentru educație? Se poate fără alchimie, fără rețete care se pretind magice? Dacă încurajăm școlile să genereze date, să interpreteze și să aleagă metodele în funcție de informațiile primite, credem că da.

Aplicația de feedback Teleskop invită școlile să își activeze un kit pentru a-și organiza mai bine procesul de preluare de feedback, de integrare și raportare.Echipat cu o serie de formulare și facilități noi, kit-ul Teleskop permite școlilor să își îndeplinească standardele de calitate referitoare la componenta de feedback, atât pe secțiunea de învățare, cât și pe cea referitoare la starea de bine / comunicare  între elevi, profesori, părinți și directori.

Noi credem că:

· Preluarea feedback-ului are ca prime obiective suportul, auto-evaluarea și reglarea procesului de învățare/proiectare.

· Feedback-ul elevilor este important și e responsabilitatea noastră să il preluăm și să îl integrăm.

· Feedbackul anonim nu înlocuiește dialogul direct, ci îl completează.

· Un proces simplu și structurat de preluare a opiniilor elevilor, profesorilor și părinților reprezintă premise pentru sprijin, dialog și colaborare (reale) în școli.

· Confidențialitatea și protecția datelor sunt importante.

Ce conține kit-ul pentru școli?

· 7 formulare pentru profesori și 7 formulare pentru școală

· Confidențialitatea contului fiecărui profesor

· Facilitatea de a descărca rapoarte din conturile individuale

· Facilitatea de a descărca rapoarte (agregate) din contul școlii

· Recomandări de aplicare și acces la sesiuni de Q&A

Aceasta e "rețeta" Teleskop. Nu e vreo alchimie la mijloc, e doar regula cunoscută că accesul la date cantitative și calitative relevante și oneste reprezintă o comoară într-o școală pentru luarea deciziilor, atât la nivel de învățare, cât și la nivel managerial.

Școlile care doresc să își activeze acest kit pentru lunile mai și iunie 2021 (proiect pilot) sunt invitate să trimită un email la [email protected] până la 30 aprilie 2021.

Cele mai frecvente întrebări despre proiectul pilot și despre chestiunile tehnice sunt disponibile pe pagina de Facebook a proiectului.

Monica Mocanu și echipa Teleskop

[email protected]

0740042224

Aplicația Teleskop funcționează din anul 2019 pe Android, iOS și în platforma web www.teleskop.ro și rămâne gratuită pentru utilizare individuală a profesorilor. Până în aprilie 2021 au fost generate peste 15.000 de răspunsuri ale utilizatorilor elevi din școli din România și Republica Moldova.

Distribuie articolul

Dacă ți-a plăcut articolul, te rugăm să-l distribui pe rețelele sociale. Îți mulțumim.

Feedback clar și simplu la clasă.

Cu peste 2 milioane de răspunsuri și 7 100 de utilizatori, Teleskop este cea mai mare platformă de feedback pentru școli și profesori.